Cover of SZŐKE ÉVA, KÉRY ÁGNES, LEMBERKOVICS ÉVA: FARMAKOGNÓZIA + CD
Kategória: Állat-növényvilág

Farmakognózia + CD
Szerző(k)/Szerkesztő(k): Szőke Éva, Kéry Ágnes, Lemberkovics Éva,
Oldalszám: 388
Kiadás éve: 2009
Kiadás: második, átdolgozott, bővített
ISBN: 9789639879515
Méret: A4
Kötés: Karton, fényes fólia
Nyelvek: magyar
Kiadó: Semmelweis Kiadó - E-könyv

4000 Ft

Leírás

Növényi drogok farmakobotanikai és fitokémiai vizsgálata.
A gyógynövények a modern orvostudományban is jelentős forrásai a terápiásan hatásos készítményeknek. Felhasználásuk indokolt és kívánatos, széles körű alkalmazásuk megkívánja a minőség, a hatásosság és a biz­tonságosság igazolását.
Az európai harmonizáció és a tradicionális gyógyszer kategória bevezetése az Európai Unió tagországaiban egyfajta szemléletváltást tesz szükségessé a növényi gyógyszerekkel kapcsolatos ismeretanyagban.
A gyógynövény, a növényi készítmény és növényi gyógyszer minőségének vizsgálata és biztosítása gyógyszerészi kompetencia. Halaszthatatlan ezért a tananyagfejlesztés, különös tekintettel az Európai Gyógyszerkönyv (Ph. Eur. VI.), valamint az új Magyar Gyógyszerkönyv (Ph. Hg. VIII.) előírásainak, korszerű műszeres módszereinek adaptálására.
Továbbá sürgető feladata a WHO, az Európai Unió/ESCOP és Nemzeti monográfiák szemléletének érvényesítése.
A kézikönyv a növényi anyagok biogenetikai rendszerét követi. Kellően hangsúlyozza a terápiás gyakorlatban jelentős növényi drogok és hatóanyagaik ismeretének fontosságát, figyelembe veszi az újonnan előtérbe került gyógynövények várható jelentőségét.
Összetett módon épít a farmakobotanikai (kemotaxonómia, szervezettan), klasszikus és modern kémiai vizsgálatok ismeretére, valamint ezek felhasználására az azonosításban, biztonsági és tartalmi vizsgálatokban.
A felsorakoztatott gyakorlatok és azokhoz kapcsolódó elméleti ismeretek összetett igényességgel segítik a gyógynövény alapú készítmények gyógyszerszakértőinek oktatását; kellő teret nyitva az önálló alkotótevékenységre való neveléshez is.
A kézikönyv szemléletformálásával hozzájárul a gyógynövények gyógysze­res terápiába való integrálódásához, igazolt értéküknek megfelelően.
A könyv CD-melléklete a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos fontosabb drogok azonosításához nyújt segítséget
Az e-könyv nem tartalmazza a CD-melléklet anyagát!