Antalfai Márta: A női lélek útja mondákban és mesékben

Antalfai Márta: A női lélek útja mondákban és mesékben
Antalfai Márta: A női lélek útja mondákban és mesékben
A női lélek útja mondákban és mesékben
Antalfai Márta
Kiadó: Wesley János Lelkészképző Főiskola
Kiadási év: 2012
ISBN: 9786155048104, 9639609471
Oldalszám: 529 p.

3 105 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Részletek
Részletek
"Az olvasó érdekes és fontos írást vesz a kezébe ezzel a könyvvel. Szakkönyvet, amely azonban a művelt átlagember számára is elérhető, és olyan kérdéseket tárgyal, melyek mindannyiunkat foglalkoztatnak.
A mesék és mondák világába vezet, amely iránt a technikai civilizáció és a racionalitás mai szintjén sem csökken az emberek érdeklődése, és amelyek ma is a gyermeki lélek szellemi táplálékai, melyeken át a felnőtt is kapcsolatot tud tartani saját gyermekkorával és fejlődéstörténetével.
Antalfai Márta felismerte, hogy a magyar mese- és mondavilág különösen gazdag az archetípusok szimbólumaiban. Kivált a női lélek fejlődés ábrázolódik benne sajátosan és szemléletesen.
A jungi lélektan elméleti háttere és fogalomkészlete keretében a mi mondáinkban is megnyílik a tudattalan ősképek, alapkésztetések, félelmek és fantáziák birodalma, és megmutatkoznak azon belső megoldások és lelki teljesítmények is, amelyek a személyiséget erősíteni tudják.
Túlzás nélkül lehet mondani, hogy a könyv eredeti alkotás, izgalmas olvasmány és egyben útmutató a saját tudatalanunk, valamint lelki fejlődési egyenetlenségeinkből és elakadásainkból eredő komplexusaink felé." Dr Buda Béla

A szerző előszava a második kiadáshoz
A női lélek útja mondákban és mesékben első kiadása immáron több felsőoktatási, valamint posztgraduális felnőttképzés tananyagaként ajánlott, ill. kötelező irodalom.
Ahogy Buda Béla írja: "Szakkönyv, amely azonban a művelt átlagember számára is érthető, és olyan kérdéseket tárgyal, melyek mindannyiunkat foglalkoztatnak."
Ezek a kérdések többek között: a szülő-gyermek kapcsolat maghatározó lélektani aspektusai; a családról való leválás útja; a serdülő- és ifjúkor buktatói; a felnőtté érés, a pártalálás és párkapcsolat nehézségei.
A népmeséket olvasva megismerkedhetünk azokkal az életfeladatokkal, amelyeknek mint próbatételeknek a sikeres megoldása a fejlődés kikerülhetetlen lépcsőfoka.
A második, átdolgozott és bővített kiadásban a mélylélektani megközelítésben elemzett mondák, mítoszok és mesék olyan új ismereteket tárnak az olvasó elé, amelyek segítenek eligazodni önmagukban, valamint az élet labirintusában.
A mesék szimbolikus üzenete alapján a személyiségfejlődés egyes szakaszaihoz kapcsolódó életfeladatok sikeres megoldási módjai az életproblémák, párkapcsolati krízisek és konfliktusok rendezéséhez járulhatnak hozzá.
A 2006 novemberében megjelent könyv 2008 decemberére elfogyott. Másodszori megjelenése nem csak az oktatásban, hanem az egészségmegőrző kultúrában is hiánypótló szerepet tölthet be.
A mesék egyik legfontosabb üzenete – különösen korunkban –, hogy a mindennapi életben jelentkező problémákat és kríziseket fejlődési lehetőségként kezeli.
Az istenhegyi székely leány mondára épülő mese elemzése a könyv gerincét alkotja, s azt kiegészítve még számos mese kerül az analitikus lélektan nagyítóüvege alá.
A könyv „főmeséjével” tíz éves korom körül találkoztam először A holló király és más mesék című mesegyűjteményben.
Sokszor elolvastam, a legkedvesebb mesémmé vált! Felnőtt koromra is megmaradt emléke indította el lélektani elemző munkámat és kutatásaimat a mesék birodalmában.
A második, bővített kiadás új fejezetei a mesékben megjelenő párkapcsolatok elemzéséről szólnak, amely hozzájárul mindkét nem esetében az egymásra találás útjainak felfedezéséhez.
Az utolsó fejezetek a meseterápiáról szólnak, annak hatásmechanizmusairól, fejlesztő és gyógyító aspektusairól, valamint az általam 1998 óta vezetett Kincskereső Meseterápia Módszeréről.
Az elmúlt évek meseterápiás képzésein részt vett kollégák önbeszámolói nem csak színesítik és gazdagítják ismereteinket a mesék szimbólumvilágának jelentésköréről, hanem hitelesen tájékoztatják az Olvasót arról, hogy a meséknek minden korban, s minden korosztály számára van aktualitása és üzenetértéke.
Remélem, hogy ezen új kiadást is hasonló érdeklődéssel, újabb szellemi kalandra vágyva veszi kezébe a Tisztelt Olvasó! Úgy gondolom, hogy nem fog csalódni, hiszen az újabb fejezetek meséinek elemzései – különösen Az égig érő fa, valamint A Merse kút meséje esetében – bepillantást engednek a férfi lélek fejlődésének titkaiba is, ezzel együtt a párkapcsolatok rejtelmeibe.
Webáruház készítés